• icon+385 (0)53 771 589
  • icon

CEROVAČKE ŠPILJE


Cerovacke_spilje-300x225

Park prirode VELEBIT-CEROVAČKE ŠPILJE

Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode „Velebit“, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa ukupno 4 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje.

Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako ovdje možete i danas vidjeti tragove „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja. Voda svojim konstantnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Zato je iznimno važno da se stupajući špiljom ponašamo s poštovanjem prema istoj i ne diramo njene ukrase. Jer samo jednim nepromišljenim pokretom ruke prekinut ćemo proces koji traje desetljećima…

U Kutarevu, na ličkim obroncima Velebita nalazi se utočište za medvjediće koji su nesretnim slučajem ili uslijed krivolova odvojeni od majke u dobi kad su premaleni za samostalan život. Takvi mladunci, othranjeni uz pomoć i skrb ljudi, ne uspijevajurazviti znanja i vještine potrebne za samostalan život.

Stoga nikad ne odlaze u svoja prirodna staništa nego ostaju u utočištu koje je zasad jedinstven ovakav projekt u svijetu. Dom im čini nekoliko ograđenih vrtača u kojima trenutno žive 4 medveda – Mrnjo Brundo i Janja Zora te još dva nedavno pristigla medvjedića, Ljuba Lika i Zdrava Gora. Medvjedići pred zimu dobivaju brlog, a od turista su odvojeni ogradom koja im omogućava mir neophodan za razvoj.

Ova ponuda vrijedi tjekom cijele godine, uz napomenu da medvjedi hiberniraju od studenog do ranog proljeća pa tada postoji mogućnost da će biti u svom brlogu…